Ciasto czekoladowo-kawowe
Składniki:
1/4 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki
4 rozdzielone jajka
3/4 szklanki cukru pudru
175 g posiekanego, miękkiego masła
2 łyżki mocnej czarnej kawy
1/2 szklanki przesianej mąki
Masa czekoladowa
1 1/4 szklanki gorzkiej czekolady
połamanej na małe kawałki
110 g masła
2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Włóż czekoladę na górne piętro podwójnego rondla i podgrzewaj 5 minut na parze, do stopienia. Następnie zdejmij rondel z ognia i mieszaj jeszcze do uzyskania jednolitej masy.
Potem odstaw gdzieś na bok, aby ostygło.
W tym czasie trzeba: włożyć żółtka i cukier do miski. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta.
Dodać masło i ucierać do uzyskania kremowej masy. Dodać kawę i czekoladę, dalej ucierać.
Połączyć z przesianą mąką i delikatnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę.
Dodać do masy czekoladowej. Ciasto wlać do natłuszczonej i wyścielonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piec 30 minut, aż stanie się sprężyste przy dotyku. Ciasto trzeba piec w temperaturze 160°C
Po upieczeniu się ciasta, wyłącz piekarnik i studź ciasto przy uchylonych drzwiczkach.
Wyjmij je z formy. Teraz trzeba je schłodzić w lodówce przez noc lub przynajmniej przez dwie godziny.
Przygotuj polewę. Włóż czekoladę, masło i wodę do górnego rondla zestawu dwupoziomowego i podgrzewaj nad gotującą się wodą do stopienia masła i czekolady.
Potem zdejmij górny rondel i wymieszaj składniki do całkowitego połączenia.
Odstaw do wystudzenia.
Wyjmij ciasto z lodówki i umieść je na drucianym stojaku. Teraz trzeba je położyć na tacy i polać polewą, wygładzić brzegi i krawędzie szpatułką. Pozostawić do całkowitego stężenia.
Przenieść ciasto na płaski ozdobny talerz i pokroić na porcje i już jest gotowe do podania.
